Τα μαλλιά σου αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα φανταζόσουν για την υγεία σου

Δώσε μεγάλη προσοχή στην κατάσταση των μαλλιών σου, γιατί είναι ένα μέσο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σου για να σου δείξει πως μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

0
214

Τα μαλλιά μας αλλάζουν αρκετά από τη στιγμή που γεννιόμαστε και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας περνάνε από διάφορα στάδια και μεταμορφώσεις- εκτός από αυτές που κάνεις στο κομμωτήριο. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές λένε πολλά πράγματα για την κατάσταση της υγείας μας. Η αλλαγή στο χρώμα, στην πυκνότητα ή στη λάμψη τους είναι μερικά από τα πιο τρανταχτά δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά.

1. Σου πέφτουν ανησυχητικά πολλές τρίχες

Μην πανικοβάλλεσαι. Σκέψου μόνο πως σύμφωνα με την σχολή Δερματολογίας της Αμερικής, κάθε μέρα χάνεις 50 με 100 τρίχες περίπου. Η  Francesca Fusco, που είναι δερματολόγος και ειδικεύεται στην απώλεια φυσικής τρίχας, υποστηρίζει πως το συνεχές φτιάξιμο των μαλλιών και το έντονο hairstyling συντελούν στο να χάνεις πολλά μαλλιά σε καθημερινή βάση. Επίσης αναφέρει, πως ακόμη πιο σημαντικοί λόγοι που μπορεί να χάνεις τρίχες, είναι η αναιμία, ο θυροειδής καθώς και κάποιες αυτοάνοσες ασθένειες. Οπότε, επικοινώνησε με τον γιατρό σου εάν πιστεύεις ότι χάνεις ανησυχητικά πολλές τρίχες καθημερινά.

2. Γκριζάρεις νωρίτερα από ότι θα έπρεπε

Γενικά, πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στο χρόνο και το να γκριζάρεις σε νεαρή ηλικία πιθανότατα είναι κληρονομικό, οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να βρεις έναν καλό κομμωτή και να μείνει μεταξύ σας. Σύμφωνα όμως με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Acta Dermato- Venereologica Medical Journal, το να ασπρίζεις πρόωρα πιθανόν να οφείλεται στο ότι σου λείπει η βιταμίνη 12. Έρευνες δείχνουν πως αν παίρνεις συμπληρώματα διατροφής και εκτίθεσαι στον ήλιο (με προσοχή και μέτρο πάντα όμως, ε!) μπορείς να βοηθήσεις στην διατήρηση του φυσικού σου χρώματος.

3. Είναι ξηρά και σπάνε εύκολα οι άκρες

Φυσικά, αν ισιώνεις τα μαλλιά σου σε καθημερινή βάση πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιώντας όμως τα κατάλληλα προϊόντα, όπως μάσκες αναδόμησης και κρέμες μαλλιών για extra προστασία από την θερμότητα μπορείς να τα προστατέψεις. Όμως, τα πολύ ξηρά, άτονα και ταλαιπωρημένα μαλλιά μπορεί να είναι και ένδειξη αφυδάτωσης. Το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου για τα πάντα, οπότε μη ξεχνάς να πίνεις μεγάλες ποσότητες καθημερινά και θα δεις πως τα μαλλιά σου σταδιακά θα αποκτήσουν ξανά τη χαμένη τους λάμψη.

4. Έχεις πολύ πιτυρίδα

Ξέρουμε πόσο ενοχλητικό είναι τόσο για τα μαύρα μπλουζάκια σου, όσο και για την εικόνα και διάθεση σου, να έχεις πιτυρίδα. Μη ξεχνάς όμως, πως αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στα πολλά προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιείς, είτε στο υπερβολικό άγχος και στρες, σύμφωνα με την τριχολόγο της κλινικής Philip Kingsley της Νέας Υόρκης, Elizabeth Cunnane Phillips. Εκτός από το ότι πρέπει να αποβάλεις το άγχος και την πίεση, μία μάσκα απολέπισης ή κατά της πιτυρίδας, θα βοηθούσε αρκετά.

5. Έχουν χάσει τη λάμψη τους

Αν νιώθεις τα μαλλιά στο θαμπά και άτονα τελευταία, δώσε περισσότερη προσοχή στη διατροφή σου. Σύμφωνα με την συγγραφέα του βιβλίου “The SuperFoods Rx Diet told Prevention”, Wendy Bazilian, οι εξαντλητικές δίαιτες μπορούν να κάνουν πολύ κακό στο σώμα, το δέρμα αλλά και τα μαλλιά σου. Να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και να μη ξεχνάς ποτέ να τρως φρούτα και λαχανικά.