Προβλήματα ακοής και ακουστικά βαρηκοϊας

0
158
βαρηκοΐα
βαρηκοΐα

Σε αυτο το άρθρο παρουσιάζουμε τα τμήματα του αυτιού, τη λειτουργία της ακοής, τη βαρηκοΐα και την αντιμετώπιση αυτής με ακουστικά βαρηκοΐας.

Τα τρία τμήματα του αυτιού

Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα. Το έξω, το μέσο και το έσω αυτί.

ανατομία του αυτιού
ανατομία του αυτιού

Το έξω αυτί αποτελείται από:
α) το πτερύγιο του αυτιού
β) τον έξω ακουστικό πόρο
γ) τον τυμπανικό υμένα.

Το πτερύγιο του αυτιού είναι μία κατασκευή από χόνδρο που καλύπτεται από δέρμα, στο δε κάτω άκρο του υπάρχει μόνο λίπος που ονομάζεται λοβίο του αυτιού.

Ο έξω ακουστικός πόρος είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 25 χιλιοστών που ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού και ακολουθώντας ελαφρώς τοξοειδή πορεία καταλήγει στον τυμπανικό υμένα. H συνέχεια του πίσω από το τύμπανο καλείται έσω ακουστικός πόρος.

Τα πρώτα 8 χιλιοστά του έξω ακουστικού πόρου αποτελούνται από χόνδρο και τα υπόλοιπα 16 χιλιοστά από οστό. Ο τυμπανικός υμένας συνιστά μια λεπτή λειτουργική μεμβράνη που χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.

Το μέσο αυτί είναι μία αεροφόρος κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα τρία ακουστικά οστάρια ή ακουστική άλυσος, που είναι η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας.

Μέρος του μέσου αυτιού είναι και η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία αποτελεί αεραγωγό σωλήνα μήκους 3,5 περίπου εκατοστών, μέσω της οποίας το μέσο αυτί επικοινωνεί με τον ρινοφάρυγγα.

Η μαστοειδής απόφυση αποτελεί την προς τα πίσω και κάτω συνέχεια του μέσου αυτιού και παριστά μια οστέινη αεροφόρο δομή του κροταφικού οστού του κρανίου.

Το έσω αυτί ονομάζεται και λαβύρινθος λόγω της πολύπλοκης κατασκευής του. Μέσα σ’ αυτόν το λαβύρινθο κυκλοφορεί ένα υγρό που λέγεται λέμφος. Τα βασικά τμήματα του λαβύρινθου είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες.

Στο τοίχωμα του κοίλου του τυμπάνου που αντιστοιχεί στην αίθουσα υπάρχουν 2 οπές, η ωοειδής και η στρογγυλή θυρίδα. O κοχλίας είναι ένας ελικοειδής σωλήνας και μέσα σε αυτόν βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ακοής ή όργανο του Corti. Από το έσω αυτί ξεκινά το ακουστικό νεύρο που καταλήγει στα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου.

Το ακουστικό νεύρο (12) ανατομικά και λειτουργικά διαιρείται στο αιθουσαίο, υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματος (σε συνεργασία με άλλα όργανα π.χ. μάτια, παρεγκεφαλίδα) και στο κοχλιακό, υπεύθυνο για την ακοή.

Η ακοή

Η ακοή είναι η δεύτερη πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις καθώς μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας και το φυσικό περιβάλλον που μας περιβάλλει. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% παγκοσμίως παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με την ακοή του ποσοστού που τείνει να αυξάνει λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι θεωρούν την ακοή σαν κάτι δεδομένο με δυσάρεστες συνέπειες .

Όργανο αντίληψης της ακοής είναι τα αυτιά ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι ο ήχος. Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτές οι μεταβολές διαδίδονται με την μορφή ηχητικών κυμάτων.

Η ακοή
Η ακοή

Η λειτουργία της ακοής

Ο ήχος δεν είναι παρά ακουστικά κύματα αέρα τα οποία συλλέγονται από το πτερύγιο του αφτιού σαν χωνί και εισέρχονται στον ακουστικό πόρο. Εκεί χτυπούν το τύμπανο, το οποίο δονείται και μεταδίδει την κίνηση σε ένα σύστημα τριών μικροσκοπικών οσταρίων: την σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα.

Το άκρο του αναβολέα είναι σε επαφή με την ωοειδή θυρίδα του κοχλία και καθώς δονείται, μεταδίδει την κίνηση στη λέμφο που περιέχει ο κοχλίας. Οι μετακινήσεις της λέμφου γίνονται αντιληπτές από τα 6000 περίπου τριχίδια και μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλο διαμέσου του ακουστικού νεύρου ώστε να “μεταφραστούν” σε ήχους.

Η Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα ονομάζουμε την μείωση της ακουστικής ικανότητας. Μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας ή ακόμη και εκ γενετής αλλά πιο συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συνήθως η ακουστική απώλεια προκύπτει από ωτίτιδες, τραύματα στο αυτί, συσσώρευση κυψελίδας (κερί), και κάποιες φορές είναι αναστρέψιμη με χειρουργικές επεμβάσεις, φαρμακευτική αγωγή, καθαρισμό του αυτιού. Σε άλλες περιπτώσεις η βλάβη βρίσκεται στο σύστημα αντίληψης του ήχου, δηλαδή στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά και η ικανότητα του ατόμου να ακούει κυμαίνεται από την έλλειψη μερικών ήχων έως ολική κώφωση.

Ο βαρήκοος ασθενής δυσκολεύεται να ακούσει τους άλλους και να διακρίνει τις λέξεις. Συχνά ζητά να επαναλάβουν όσα είπαν προηγουμένως, παραπονείται ότι οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά, ενώ όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή ακούει ραδιόφωνο αυξάνει πολύ την ένταση, σε επίπεδα που μπορεί να ενοχλούν τους γύρω του. Η δυσκολία του βαρήκοου μεγαλώνει σε περιβάλλον με θόρυβο. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βαρηκοΐας, ο βαρήκοος μπορεί να δυσκολεύεται σημαντικά να συμμετέχει σε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να τις αποφεύγει και να απομονώνεται.

βαρηκοΐα
βαρηκοΐα

Όταν η βαρηκοΐα εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, εφόσον δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στην εκμάθηση της γλώσσας. Πολλές φορές ένα βαρήκοο παιδί μπορεί αρχικά να θεωρείται ανυπάκουο, καθώς δεν ακολουθεί τις εντολές (αφού δεν τις ακούει), παρά μόνο μετά από πολλές επαναλήψεις. Ειδικά όταν η βαρηκοΐα αναπτύσσεται σταδιακά, αργεί να γίνει αντιληπτή. Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εντοπιστεί το πρόβλημα και συνήθως το αντιλαμβάνονται νωρίτερα οι οικείοι του ασθενούς και όχι ο ίδιος. Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοΐα είναι πολλά και ποικίλλουν από απλά και απόλυτα αναστρέψιμα, μέχρι σοβαρά και ανίατα.

Ανάλογα με την μορφή και τον βαθμό καθώς και την ηλικία εμφάνισής της, προκαλεί εκτός από τις αντίστοιχες διαταραχές του λόγου και σημαντικά κοινωνικά, επικοινωνιακά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προβλήματα, με άμεσο αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του βαρήκοου.

Μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή ακόμα και να ευνοήσει την άνοια.

Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας από τον ειδικό Ω.Ρ.Λ. Ιατρό είναι πολύ σημαντικό σημείο αντιμετώπισή της, που ανάλογα με την ηλικία και την αιτία που την προκαλεί γίνεται χειρουργικά, φαρμακευτικά και στις περισσότερες των περιπτώσεων με την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας, που είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης. Μια πολύ καλή λύση συνήθως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση παίζουν επίσης το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ για τα παιδιά μικρής ηλικίας οι γονείς.

Το ακουστικό βαρηκοΐας αποτελεί λοιπόν ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της βαρηκοΐας. Δεν αντικαθιστά όμως την φυσιολογική ακοή, αλλά αποκαθιστά και ενισχύει την ακουστική ικανότητα που έχει χαθεί.

Προσφέρει με την σωστή επιλογή, εφαρμογή και χρήση του πολύ μεγάλη βελτίωση της ακουστικής ικανότητας του βαρήκοου, με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη επικοινωνία, την ψυχολογία, επαγγελματική του δραστηριότητα και εν γένει την κοινωνική του επανένταξη. Προσφέρει δηλαδή καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ίδιο τον βαρήκοο όσο και για το περιβάλλον του.

Ακουστικά βαρηκοΐας

Η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας γίνεται κατάκύριο λόγο με ακουστικά βαρηκοΐας. Πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση αγοράς ακουστικών βαρηκοΐας καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε την εταιρεία από την οποία θα προμηθευθείτε τα ακουστικά βαρηκοΐας. Εμείς ψάξαμε το διαδίκτυο και βρήκαμε μια εξαιρετικά καλή και αξιόπιστη εταιρεία, την απο την οποία μπορείτε να προμηθευθείτε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας.

Ακουστικά βαρηκοΐας