Πριν ξεκινήσετε δίαιτα θυμηθείτε…

Mόνο μια ισορροπημένη διατροφή θα φέρει την φυσιολογική απώλεια βάρους χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός.

0
282

Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο να επικρατεί ένας βομβαρδισμός από «ανορθόδοξες» δίαιτες. Αυτές φέρουν ως αποτέλεσμα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να επαναπροσλάβουμε τα κιλά που χάσαμε και ενδεχομένως να βρεθούμε με περισσότερα από τα αρχικά. Αυτές οι αυξομειώσεις βάρους, αδρανοποιούν το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο περίπλοκη η διαδικασία απώλειας βάρους. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε ότι μόνο μια ισορροπημένη διατροφή θα φέρει την φυσιολογική απώλεια βάρους χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός.

1. Ποτέ ξανά ακατάλληλες δίαιτες: Η απώλεια βάρους τις πρώτες ημέρες μετά από τέτοιες δίαιτες περιλαμβάνει κυρίως την απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι, αν αρχίσουμε να τρώμε περισσότερο, θα επαναπροσλάβουμε αμέσως το βάρος που χάσαμε και μάλιστα το νέο σωματικό βάρος θα είναι με τη μορφή λίπους. Επομένως, οι ανορθόδοξες δίαιτες μακροπρόθεσμα καταστρέφουν το μεταβολισμό και δημιουργούν σύνδρομα στέρησης που σύντομα θα οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές και επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας – βουλιμικές τάσεις.

2. Αποφύγετε το φαινόμενο ”Yo-Yo”:
Ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον μεταβολισμό είναι οι αυξομειώσεις βάρους. Με απλά λόγια, η συνεχής απώλεια και επαναπρόσληψη βάρους, είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία που μπορεί να καταστρέψει το μεταβολισμό και να μας καταδικάσει ισόβια σε αυξημένο βάρος. Αυτό συμβαίνει, γιατί κάθε φορά που χάνουμε βάρος χάνουμε και μυϊκό ιστό. Αντίθετα, κάθε φορά που παίρνουμε βάρος παίρνουμε αποκλειστικά λίπος. Η συνεχής αύξησή του λίπους στο σώμα δυσκολεύει την κάθε νέα μας προσπάθεια να χάσουμε βάρος.

3. Ακολουθείστε ισορροπημένη διατροφή:
Ακολουθείστε τις αρχές τις ισορροπημένης διατροφής όπως ορίζει το μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής με ποικιλία επιλογών απ΄ όλες τις ομάδες τροφίμων και με το μέτρο που ορίζει η πυραμίδα διατροφής .

4. Να έχετε καλή ψυχολογία: Το ξεκίνημα μιας προσπάθειας απώλειας βάρους αποτελεί μία νέα αρχή που πρέπει να εφοδιαστεί με καλή διάθεση, δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ισχυρή θέληση και υπομονή. Το άγχος, η κακή διάθεση και η απογοήτευση δεν έχουν θέση σε μια τέτοια προσπάθεια. Δώστε στον εαυτό σας τα κίνητρα και εντοπίστε τους λόγους που θα σας ωθήσουν στην επίτευξη του στόχου που θέτετε. Είναι σημαντικό να βάζετε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους κάθε φορά που θα μπορείτε εύκολα να τους πετύχετε. Αφιερώστε στην προσπάθεια σας το χρόνο που χρειάζεται και μην απογοητεύεστε όταν κάποιες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμένετε.