Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

0
236

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος που ελλοχεύει. Ειδικά όσοι έχουν συχνές εναλλαγές συντρόφων και όχι σταθερή σχέση είναι πιο επιρρεπείς στο να προσβληθούν από κάποιο νόσημα. Από την άλλη είναι και θέμα συγκυρίας, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νοσούν και όσοι βρίσκονται σε κάποια σχέση.

Ποια είναι τα πιο συνήθη νοσήματα και πώς θα τα διαγνώσετε;

Χλαμύδια
Μεταδίδονται με κάθε είδους σ*ξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική), με στομ*τικό έρωτα καθώς και με την επαφή των χεριών στα σ*ξουαλικά όργανα. Για να διαγνωστούν χρειάζεται τραχηλικ* δείγμα. Ανιχνεύονται 30 ώρες μετά την προσβολή.

HIV (AIDS)
Ο ιός HIV μεταδίδεται με τη σ*ξουαλική επαφή, με τη βελόνα κατά τη χρήση ναρκωτικών, στη γέννα, στον θηλασμό, με τη μετάγγιση αίματος. Για να διαγνωστεί χρειάζονται εξετάσεις αίματος. Ανιχνεύεται 6 εβδομάδες μετά την προσβολή.

Έρπης
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σ*ξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος που επηρεάζει είτε το δέρμα, είτε τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Για να διαγνωστεί χρειάζονται εξετάσεις αίματος και καλλιέργεια της προσβεβλημένης περιοχής.

Ιός HPV
Ο ιός HPV ή αλλιώς τα κονδυλώματα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σ*ξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί κανείς να το διαγνώσει κάνοντας ένα Τεστ Παπανικολάου.