Καθάρισε τα δόντια σου όπου και αν βρίσκεσαι! (χωρίς οδοντόβουρτσα)

Για να μην ξανααναρωτηθείς αν έχουν μείνει υπολείμματα από φαγητό στα δόντια σου…

0
297

Τα βακτήρια που βρίσκονται στη στοματική μας κοιλότητα τρέφονται από τα σάκχαρα που υπάρχουν στις τροφές και παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο και απομακρύνουν από τα δόντια πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασβέστιο.

Η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στη διαδικασία αυτή είναι η παραγωγή σάλιου, ώστε να εξισορροπηθεί το pH της στοματικής κοιλότητας και να αναπληρωθούν τα χαμένα μέταλλα στα δόντια. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε 40 περίπου λεπτά.

Εάν καταναλώνουμε κάθε τόσο γεύματα και σνακ με ζάχαρη, δεν υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να αποκατασταθούν οι φθορές.

Αντί λοιπόν να επιλέξετε ένα φρούτο ως σνακ προτιμήστε ένα κομμάτι τυρί, λίγο χούμους ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς!

Αν και είναι εξαιρετικά υγιεινά, τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα που μπορεί να συμβάλουν στη φθορά των δοντιών μας. Αντιθέτως, το τυρί βοηθά στην αυξημένη παραγωγή σάλιου ώστε να εξουδετερωθούν τα οξέα της στοματικής κοιλότητας.

Περιορίστε λοιπόν τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα ή προγραμματίστε τις ανάλογα με τα γεύματά σας για να αποφύγετε τις αλλεπάλληλες «επιθέσεις» οξέων στα δόντια σας.