Φιλία: το ελιξίριο της μακροζωίας

Όποιος βρίσκει έναν φίλο, βρίσκει τον δρόμο για τη μακροζωία.

0
262

Όποιος βρίσκει έναν φίλο, βρίσκει τον δρόμο για τη μακροζωία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health, η οποία κατέληξε στο ότι η ύπαρξη φίλων στη ζωή μας έχει μεγάλη επίδραση στο πόσο μακρύς θα είναι ο βίος μας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για μία δεκαετία 1.500 ηλικιωμένους (άνω των 70 ετών), λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, κυρίως όμως τη σχέση τους με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους φίλους τους και τους γνωστούς τους.

Κι εκεί έρχεται η έκπληξη: ενώ η συχνή επαφή με τους συγγενείς δεν επηρέασε τη μακροζωία τους, όσοι είχαν έναν στενό και ισχυρό κύκλο φίλων έζησαν περισσότερο και αρρώσταιναν λιγότερο, συγκριτικά με όσους δεν είχαν δημιουργήσει τόσο στενές φιλικές σχέσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φιλία είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία μας, εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τους συχνους ιατρικούς ελέγχους. Η επαφή με έναν φίλο, άλλωστε, βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του στρες. Με άλλα λόγια, προκαλεί μια κατάσταση συναισθηματικής και διανοητικής ευφορίας, η οποία επιδρά και στο σώμα μας.