Διατροφικά…διλήμματα!

Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή το κρασί θεωρούνται από τους ειδικούς ως ωφέλιμες τροφές για την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές επιλογές όπως νομίζουμε ή ο τρόπος που τις καταναλώνουμε είναι τέτοιος που μηδενίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

0
268

Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ή το κρασί θεωρούνται από τους ειδικούς ως ωφέλιμες τροφές για την υγεία μας, ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές επιλογές όπως νομίζουμε ή ο τρόπος που τις καταναλώνουμε είναι τέτοιος που μηδενίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

1.Ψάρια
Η καλή πλευρά
Εδώ και χρόνια οι γιατροί μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε ψάρια γιατί κάνουν καλό στην υγεία μας. Και πράγματι τα ψάρια μας προσφέρουν τα καλά λιπαρά ω3 που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ακόμη σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Η κακή πλευρά
Σε ορισμένα είδη ψαριών, τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, ο λευκός μπακαλιάρος ωκεανού και ο φρέσκος τόνος εντοπίζονται υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να βλάψουν το έμβρυο και για το λόγο αυτό οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Ακόμη τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να τα αποφεύγουν τα παιδιά και οι γυναίκες που θηλάζουν. Γενικά πάντως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 2 μερίδες μεγάλων ψαριών την εβδομάδα, ενώ καλό είναι να προτιμούμε τα μικρά ψάρια που δεν είναι επιβαρημένα με υδράργυρο.

2.Ξηροί καρποί
Η καλή πλευρά
Διαθέτουν άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, μέταλλα και λιπαρά οξέα ωφέλιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες των ειδικών μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προστατεύουν από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η κακή πλευρά

Όταν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς επικαλυμμένους με καραμέλα ή ζάχαρη ή όταν είναι αλατισμένοι ουσιαστικά μηδενίζουμε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους. Αποφύγετε λοιπόν να αγοράζετε καβουρδισμένους, καραμελωμένους ή αλατισμένους γιατί υφίστανται τέτοια επεξεργασία που καταστρέφει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ακόμη τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από υπέρταση. Καλό είναι επίσης να προσέχουμε την ποσότητα των ξηρών καρπών που καταναλώνουμε καθώς έχουν πολλές θερμίδες. Συνίσταται να μην καταναλώνουμε παραπάνω από μια μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα, δηλ. περίπου 50 γραμμάρια.

3.Σοκολάτα
Η καλή πλευρά
Οι έρευνες των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα σχετικά με την σοκολάτα την παρουσιάζουν λίγο – πολύ ως ένα σούπερ τρόφιμο. Η σοκολάτα σύμφωνα με τις έρευνες συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, θεωρείται ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μια μικρή πλάκα μαύρης σοκολάτας μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη και να αδυνατίσουμε καθώς «κόβει» την όρεξη.
Η κακή πλευρά
Μια μικρή σοκολάτα των 100 γρ. έχει περίπου 500 θερμίδες. Το περιττό λίπος και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε αν τρώμε σοκολάτα σε υπερβολικές ποσότητες θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην πρόσληψη βάρους και οι κίνδυνοι για την υγεία μας θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of clinical nutrition» αναφέρει πως οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα έχουν πιο αδύναμα οστά σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα. Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας και να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας καταναλώνετε την με μέτρο. Η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την καρδιά μας είναι 6,7 γρ. σύμφωνα με έρευνα Ιταλών γιατρών.

4. Σαλάτες
Η καλή πλευρά
Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που μας προσφέρει βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα αμερικανών ειδικών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Diabetic Association όσοι τρώνε άφθονες σαλάτες και ωμά λαχανικά έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών μειώνει την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, καθώς επίσης καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει από καρκίνο του παχέως εντέρου.
Η κακή πλευρά
Σύμφωνα με έρευνα ορισμένες συσκευασμένες σαλάτες ίσως είναι επικίνδυνες για την υγεία, εφόσον σε αντίθεση με ότι αναγράφουν τα λαχανικά δεν είναι πλυμένα. Ακόμη οι πλούσιες σαλάτες με τυρί, ζαμπόν και σως έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες από μια μερίδα φαγητού. Το ίδιο παχυντική μπορεί να είναι και μια σαλάτα που θα φάτε έξω. Μια σαλάτα στο fast food π.χ. η Ceasar μπορεί όπως τονίζουν οι ειδικοί να περιέχει περισσότερο λίπος ακόμη και από ένα χάμπουργκερ! Τι μπορείτε να κάνετε; Προτιμάτε λιτές σαλάτες και να αποφεύγετε την κατανάλωση των σως. Όταν τρώτε έξω ζητήστε να σας δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σως ώστε να βάλετε όσο θέλετε (όχι περισσότερο όμως από μια κουταλιά της σούπας). Αν αγοράζετε συσκευασμένες σαλάτες προτιμήστε γνωστές εταιρείες και να τις πλένετε πριν την κατανάλωση.