14 πράγματα που κάνεις λάθος όταν φοράς ταμπόν

Είσαι σίγουρη ότι τα χρησιμοποιείς σωστά;

0
285

Η γυναικολόγος Alyssa Dweck, M.D. αναλύει όλα εκείνα τα πράγματα που κάνουμε λάθος όταν χρησιμοποιούμε ταμπόν.

1. Πλένεις τα χέρια σου ΜΟΝΟ αφού φορέσεις το ταμπόν. Σκέψου απλά ότι αν δεν πλύνεις τα χέρια σου πριν φορέσεις το ταμπόν θα μεταφέρεις στον κόλπο σου και τα μικρόβια που έχει το πόμολο της πόρτας. Ιχχ.

2. Δεν βάζεις το ταμπόν στη σωστή θέση. Πώς θα καταλάβεις ότι το έχεις βάλει σωστά; Δεν θα σε ενοχλεί. Αν το τοποθετήσεις λάθος θα νιώθεις πάρα πολύ άβολα- υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώθεις και την άκρη του να ακουμπάει στον κόλπο σου, ενώ αν το τοποθετήσεις σωστά δεν θα αισθάνεσαι απολύτως τίποτα.

3. Χρησιμοποιείς μόνο ένα είδος ταμπόν. Να σου θυμίσουμε ότι αν χρησιμοποιήσεις παραπάνω από όσο πρέπει ένα ταμπόν μπορεί να πάθεις τοξικό σοκ, κάτι πολύ επικίνδυνο για την υγεία σου. Τα ταμπόν που είναι έξτρα απορροφητικά αυξάνουν την πιθανότητα να πάθεις τοξικό σοκ και για αυτό καλό είναι να τα φοράς μόνο όταν έχεις μεγάλη ροή αίματος. Καθώς όμως η ροή αλλάζει στη διάρκεια της περιόδου σου καλό είναι χρησιμοποιείς το αντίστοιχο μέγεθος ταμπόν.

4. Αλλάζεις το ταμπόν μόνο μία φορά την ημέρα. Ακόμα και όταν έχεις μικρή ροή πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν κάθε 4 με 8 ώρες. Αυτό χρειάζεται να το κάνεις γιατί ένα υγρό ταμπόν είναι ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν βακτήρια, και όσο περισσότερο το κρατάς στον κόλπο σου τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να πάθεις τοξικό σοκ.

6. Χρησιμοποιείς ταμπόν την επόμενη μερά μετά το τέλος της περιόδου σου (για να είσαι σίγουρη). Σκέψου μόνο πόσο άβολα θα νιώσεις αν τραβήξεις μέσα από τον κόλπο σου ένα στεγνό κομμάτι βαμβάκι. Ανατριχιάζεις και μόνο στην ιδέα, σωστά; Οπότε γιατί το κάνεις; Εφόσον δεν έχεις καθόλου αίμα, το ταμπόν είναι περιττό.

7. Δεν αλλάζεις το ταμπόν σου όταν πας τουαλέτα. Οκ, από ανατομικής άποψης δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσεις το ταμπόν- καθώς είναι στον κόλπο σου, ωστόσο κάθε φορά που πηγαίνεις να κατουρήσεις μουσκεύεις το κορδονάκι, το οποίο μένει στο εσώρουχό σου και λερώνεται. Για αυτό καλό θα ήταν να το αλλάζεις ύστερα από 2- 3 φορές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και όταν πηγαίνεις τουαλέτα για την Νο.2 ανάγκη σου.

8. Ξεχνάς να το αφαιρέσεις. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να πούμε γιατί ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνάς. Βασικά πώς γίνεται να το ξεχάσεις;

9. Φοράς 2 ταμπόν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν γίνεται να χάσεις το ταμπόν στον κόλπο σου, απλά δεν γίνεται. Αν όμως βάλεις 2 ταμπόν στον κόλπο σου ενδέχεται να χάσεις το κορδονάκι και να μην μπορείς να τα αφαιρέσεις εύκολα. Το θέμα είναι ότι αν νιώθεις πως χρειάζεσαι έξτρα ταμπόν μπορείς απλά να αγοράσεις ένα πιο μεγάλο για μεγαλύτερη ροή αντί να τοποθετήσεις 2 μαζί.

10. Δεν αλλάζεις το ταμπόν σου ύστερα από το μπάνιο στη θάλασσα/ πισίνα. Σκέψου απλά ότι το ταμπόν μουσκεύεται από το νερό και γεμίζει άλατα και χλώριο, άρα γεμίζει και ο κόλπος σου. Ιχχ Νο.2.

11. Χρησιμοποιείς ταμπόν που είχε σκισμένο περιτύλιγμα. Το περιτύλιγμα υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο και όταν έχει σκιστεί προφανώς έχει πάψει να κάνει τη δουλειά του άρα το ταμπόν έχει εκτεθεί στα μικρόβια που έχει η τσάντα σου. Οπότε όχι, μην το φορέσεις, απλά πέτα το.

12. Πετάς τα παλιά ταμπόν. Στην πραγματικότητα τα ταμπόν δεν λήγουν ποτέ, καθώς δεν έχουν κάποιο συστατικό που να χαλάει με το πέρασμα του χρόνου. Όσο παραμένουν ασφαλισμένα μέσα στο περιτύλιγμά τους μπορείς να τα κρατήσεις στο ντουλάπι σου για πολύκ καιρό.

13. Αποθηκεύεις τα ταμπόν σε υγρό περιβάλλον.  Όταν λέμε υγρό περιβάλλον εννοούμε αυτό του μπάνιου ωστόσο αν τα διατηρείς σε κλειστό και προστατευμένο από την υγρασία ντουλάπι δεν έχεις πρόβλημα.

14. Χρησιμοποιείς ταμπόν με άρωμα. Υπάρχουν γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αρωματισμένες σερβιέτες και ταμπόν, ωστόσο μερικές αντιδρούν σε αυτά τα προϊόντα με κοκκινίλες και ερεθισμούς. Αν δεις ότι νιώθεις άβολα απλά άλλαξε σε μη αρωματισμένα προϊόντα.